Pastinaak was lang een vergeten groente, maar is de laatste tijd bezig aan een stevige opmars. Vroeger was pastinaak, als voorloper van de aardappel, het eten van de gewone man. Deze wortel was immers makkelijk te kweken en je kon hem een hele winter lang bewaren. En daarenboven was pastinaak ook nog eens lekker!
PASTINAAK BEREIDEN
Je kan pastinaak op heel veel verschillende manieren klaarmaken. Gebakken in een stoofpot met andere groenten, als groente in je soep of zelfs verwekt tot pastinaakchips of -confituur. Maar de bekendste manier om deze zoete wortel te bereiden, is pastinaakpuree maken. Dankzij deze eenvoudige suggesties maak je dit gerecht in een handomdraai.
Onze tip? Je pastinaak even bakken voor je er puree van maakt. Op die manier krijg je een puree met extra veel smaak!
- Schil de pastinaak met een dunschiller en gooi de schil weg.
- Snijd de wortel in de lengte in vier kwartjes. Snij de houtige, vezelige kern uit de wortel.
- Hak de pastinaak in blokjes van ongeveer 1cm.
- Smelt een blokje Solo in een kookpot en bak de stukjes pastinaak 10 minuten op een laag vuurtje. Roer regelmatig in de pot, zodat ze niet aanbranden.
- Snijd een ui in ringen en bak ze 10 minuten mee met de stukjes pastinaak.
- Giet water in de kookpot, zodat alle groenten half onder water staan. Laat daarna nog 5 minuten garen.
- Check regelmatig of je pastinaak klaar is. Als je er makkelijk met een mes in kan prikken, is de groente gaar.
- Schep de gare stukjes met een schuimspaan uit het kookvocht.
- Voeg de stukjes pastinaak bij de aardappelen die je intussen gaar kookte.
- Pureer de aardappel en de pastinaak tot een smeuïge massa.
- Voeg naar smaak een klontje Solo, een eierdooier en (indien nodig) wat warme melk toe.
- Kruid het geheel met peper, zout en verse kruiden.
- Met deze tips kan je heerlijke pastinaakpuree maken. Smakelijk!
Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan zeker ons videorecept over pastinaak- en spinaziepuree. Smakelijk!