BRUSCHETTA
In de Belgische keuken zijn lookbroodjes een heel populair aperitiefhapje geworden. Het knapperige brood met zijn fijne lookaroma is dan ook uiterst licht. Bovendien zijn de porties heel handig te verorberen. Hoewel de meeste pizzeria’s in België deze smaakmaker op hun kaart voeren, zal je in Italië vaak de fijnere versie van dit aperitiefhapje terugvinden, namelijk de bruschetta.
In tegenstelling tot het lookbroodje, wordt de bruschetta niet gemaakt met stokbrood, maar wel met het verfijnde ciabattabroodje. Dit broodje wordt eveneens in fijne plakjes gesneden, maar wordt niet alleen ingesmeerd met look. De bruschetta’s worden immers ook besprenkeld met extra-virgine olijfolie om de smaak extra vol te maken.
Weetje: In de streek van Toscane serveert men geen bruschetta, maar wel fettuna. Geen zorgen, beiden zijn namelijk hetzelfde. De naam fettuna staat voor “een geolied sneetje”.
MET BRUSCHETTA’S KAN JE EINDELOOS COMBINEREN
Hoewel er ook voor bruschetta natuurlijk een basisrecept bestaat, leent deze delicatesse zich tot een eindeloze reeks van variaties. De verfijnde smaak van het ciabatta brood gaat tenslotte perfect samen met heel wat ingrediënten. Groenten, kruiden, vlees, kaas of vis: het kan allemaal.
De heerlijke basisbruschetta kan je heel eenvoudig bereiden. Het enige wat je nodig hebt, naast ciabattabrood, is het volgende:
- Look
- Olijfolie extra-virgine
- Zout
- Peper
Een echt heerlijk en verfrissend aperitiefhapje of tussendoortje, kan je echter even makkelijk creëren door één of meerdere van volgende soorten beleg toe te voegen:
- Tomaat
- Basilicum
- Oregano
- Mozzarella
- Rode peper
- Pancetta of Mortadella (Italiaanse soorten worst)
- Zalm
- Ansjovis