Heb je komende week niet veel tijd? Dan kun je met gehakt alle richtingen uit. Het is lekker, goedkoop, snel klaar en het biedt je zoveel mogelijkheden!
VERSCHILLENDE SOORTEN GEHAKT
Er bestaat gehakt van verschillende oorsprong.
Eerst en vooral heb je gehakt dat afkomstig is van vlees :
- Gevogeltegehakt: magere en lekkere gehaktvariant. Je vindt kalkoengehakt, kippengehakt, …
- Kalfsgehakt: mager vlees. Van zichzelf heeft het weinig smaak. Je kunt het beter mengen met een andere gehaktsoort.
- Lamsgehakt: gematigd vet tot vet. Lamsgehakt heeft een zeer sterke smaak. Als je het mengt met kalfs- of varkensgehakt, wordt de pittige smaak een beetje getemperd. Dat maakt het lamsgehakt ook sappiger.
- Rundergehakt: redelijk mager vlees. Een uitzondering is de hamburger, die redelijk vet is. Maar als je het zelf maakt, kun je gerust een minder vette versie bereiden.
- Varkensgehakt: nogal vet vlees. Je kunt het mengen met ander gehakt voor een fijnere smaak.
VEGETARISCHE GEHAKTALTERNATIEVEN
- Quorngehakt: is afkomstig van een soort paddenstoel. Je kunt het gebruiken in vrijwel elk gehaktrecept. Probeer bijvoorbeeld eens de Californische burrito's .
- Seitangehakt: wordt gemaakt van tarwegluten. Het is voornamelijk rijk aan eiwitten. Je kunt het gebruiken voor vrijwel elk gehaktrecept.
- Kikkererwten: kunnen ook dienst doen als alternatief. In falafels bijvoorbeeld: Midden-Oosterse vegetarische balletjes van gepureerde kikkererwten. Een perfecte variant voor gehaktballetjes!
WIST JE DAT?
- Een tip van Jeroen De Pauw : om minder droog gehakt te krijgen, kun je er wat geitenkaas aan toevoegen. De extra lekkere smaak krijg je er zomaar bij!
- Gehakt bereid je het best op de dag dat je het koopt. Laat het geen twee dagen in de koelkast liggen. Je kunt gehakt wel lange tijd in de diepvries bewaren.
- Om gehakt te mengen, kun je paneermeel, gemalen beschuit of geweekt brood gebruiken. Je kunt er ook een ei aan toevoegen.
- Je kunt gehakt mengen met verschillende andere ingrediënten: verse kruiden, gemalen kaas, fijngesneden groenten (paprika's, champignons, …) of zelfs fruit (dadels). Zo smaakt het altijd anders!
- Om te vermijden dat gehaktbrood barst, kun je de oppervlakte met de hand een beetje nat maken. Laat het gehaktbrood altijd langzaam gaar worden.
- Strooi bloem op je handen om makkelijker gehaktballetjes te rollen.
- Als je gehaktballetjes of -schijven van dezelfde grootte maakt, zijn ze op hetzelfde moment gaar.