feestelijk
Soezen gevuld met slagroom, hazelnoot en banketbakkersroom
Soezen klaarmaken met Solo Patisserie.
Soezen klaarmaken met Solo Patisserie.
Geef score
Kooktijd45 min
Porties

Voor het deeg
- Includes25 cl water
- Includes100 g Solo
- Includes160 g bloem
- Includes5 eieren
- Includeseen snuifje zout
Voor de vulling
- Includes1 l melk
- Includes1 vanillestok
- Includes75 g maizena
- Includes75 g eierdooiers
- Includes250 g suiker
- Includes250 ml room
- Includes1 pot hazelnootpasta (noisettepasta)
- Includeseen beetje bloemsuiker
Voor de chocoladesaus
- Includes100 g donkere chocolade (52%)
- Includes200 g bloemsuiker
- Includes200 ml water
Extra materiaal
- Includes2 kookpotten van +/- 2 liter
- Includeseen klopper
- Includeseen pannenlikker
- Includesbakpapier
- Includeseen houten lepel
- Includeseen oven
- Includeseen spuitzak
- Includeseen weegschaal
- Voor het deeg: zet een kookpot op een matig vuur met 25 centiliter water en 100 gram Solo. Zet het vuur zachter zodra het water kookt en de Solo gesmolten is. Doe de bloem in de kookpot. Meng het geheel goed door met een spatel tot je een egale massa hebt in de kom. Zet het vuur opnieuw hoger en blijf het deeg omroeren met een spatel. Het deeg wordt iets droger en vaster van structuur. Zodra je de bal met deeg kan rollen in de kookpot, en het deeg naar versgebakken koekjes ruikt, haal je de pot van het vuur.
- Klop 5 eieren los. Wacht tot het deeg voldoende is afgekoeld (tot ongeveer 40 graden) en voeg de losgeklopte eieren al roerend toe. Neem hiervoor voldoende tijd. Wacht tot het deeg het eiermengsel opneemt voor je een nieuwe scheut toevoegt. Voeg een snuifje zout toe voor een vollere smaak.
- Verwarm de over voor op 175 °C. Doe het deeg in een spuitzak en spuit de soezen op een bakplaat. Als het deeg goed is gelukt, worden de soezen drie keer zo groot tijdens het afbakken. Steek de soezen 25 minuten in de oven tot ze mooi gekleurd zijn. Als je twijfelt of de soes klaar is, kan je een soes uit de oven halen en opensnijden om te kijken of ze voldoende afgebakken is.
- Voor de vulling - banketbakkersroom: kook 1 liter melk met de zaadjes uit één vanillestok. Doe 75 gram eigeel, 75 gram maiszetmeel, en 250 gram suiker in een mengkom en klop dit tot een ruban.
- Giet de melk voorzichtig bij het mengsel in de kom en roer het geheel goed door. Giet het mengsel opnieuw in de kookpot op een matig vuur. Breng het mengsel aan de kook en roer met een klopper tot de massa een pudding wordt.
- Dek het mengsel af met plastiekfolie tot op de pudding zodat er geen velletje op komt. Laat het geheel een nacht afkoelen in de frigo.
- Doe de banketbakkersroom in een kom en bewerk de crème tot een gladde massa met een klopper.
- Maak met een mes een ronde opening in de onderkant van de soes. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en vul de soezen met de spuitzak.
- Hazelnootvulling: je kan bij de helft van de banketbakkersroom een hazelnootpasta toevoegen naar smaak. Zo heb je al twee vullingen.
- Slagroomvulling: klop je room tot slagroom (min. 30% vetgehalte). Voeg bloemsuiker toe naar smaak.
- Voor de chocoladesaus: doe 300 ml water met 300 gram bloemsuiker in een kookpot op een matig vuur en laat het geheel een minuutje goed doorkoken. Haal de kookpot van het vuur en laat het mengsel even afkoelen. Voeg de chocolade toe zodat het mengsel nog zeer lopend is, maar toch dikker is dan water (bij het afkoelen zal de saus nog dikker worden). Voeg tot slot een klontje Solo toe en roer totdat je een mooie glanzende chocoladesaus hebt.
- Stapelen maar!
