HOE KIES JE EEN MOOIE STEAK?
- Kies een mooi rood stuk vlees met een zachte vezelstructuur (vraag gerust advies aan je slager).
- Vraag de slager om het vlees in steaks van ongeveer 2 vingers dik te versnijden.
HET BAKKEN VOORBEREIDEN
- Haal het vlees een halfuur voor baktijd uit de koelkast.Kies bij voorkeur een pan met dikke bodem die de warmte goed vasthoudt.Zorg dat de grootte van de pan aangepast is aan de steaks (bij een te grote pan gaat er te veel hitte verloren).
- Dep het vlees zorgvuldig droog. Zo krijgt het vlees tijdens het bakken een mooie korst.
BAK ZE BRUIN!
- Zet je kookplaat of gaspit op de hoogste stand en verhit de pan.
- Doe een klontje Solo in de hete pan.
- Wacht tot de Solo lichtbruin kleurt.
- Leg de steak(s) in de pan, schroei de ene kant snel dicht. Kruid nu pas het vlees met peper en zout. Bak nog even verder naargelang de bakwijze die je verkiest.(*)
- Draai het vlees zonder er in te prikken. Gebruik een vleestang (of een lepel en een vork) om de steaks te keren.
- Bak ook de andere kant van de steak zoals jij het verkiest (*) in de Solo.
NET VOOR HET OPDIENEN
- Wikkel de steaks in aluminiumfolie. Laat een kleine opening in de folie zodat het vlees niet gaat stomen.
- Laat de steaks een tiental minuten rusten in de voorverwarmde oven bij 40 graden. De heerlijke vleessappen die tijdens het bakken naar de kern zijn gestroomd, zullen zich opnieuw over het hele stuk vlees verdelen. Schuif ook je borden mee in de oven.
EN TEN SLOTTE: SLIM SERVEREN
- Serveer de steaks op een voorverwarmd bord, zo geniet iedereen lekker lang van een warm en mals stukje steak. Smakelijk!
(*) DIE BAKWIJZE, HOE ZIT DAT NU PRECIES?
Hoe weet je wanneer je steak precies gebakken is zoals jij hem het liefst eet? Simpel: je gebruikt gewoon je handen! Druk met je wijsvinger op de gebakken steak en vergelijk de veerkracht van het vlees met een van de onderstaande controlemiddeltjes.
Bleu
Controle: druk met je rechterwijsvinger op de duimmuis van linkerhand.
Saignant
Je steak is aan de buitenkant mooi gebakken, maar nog mals en ‘bloederig’ vanbinnen.
Controle: druk de toppen van je linkerwijsvinger en je linkerduim op elkaar en druk met je rechterwijsvinger op de duimmuis van linkerhand.
A point
Je steak is aan de buitenkant mooi gekorst, niet meer ‘bloederig’ maar wel sappig vanbinnen.
Controle: druk de toppen van je linkerringvinger en je linkerduim op elkaar en druk met je rechterwijsvinger op de duimmuis van linkerhand.
Bien cuit
Je steak is aan de buitenkant stevig gekorst en helemaal doorbakken vanbinnen.
Controle: druk de toppen van je linkerpink en je linkerduim op elkaar en druk met je rechterwijsvinger op de duimmuis van linkerhand.