Ken jij het Engelse spreekwoord “Life is just a bowl of cherries”? Het betekent zoveel als “Het leven is mooi”. En da’s de nagel op de kop, want van een kom lekkere rijpe kersen worden wij happy (en nog niet zo’n klein beetje!). Een dikke, vuurrode kers nodigt echt uit om in te bijten. Ze kraakt heerlijk als je er je tanden in zet en smaakt kruidig zoet. Er niet van houden is haast onmogelijk…
Het kersenseizoen begint traditioneel rond half juni, maar de vruchtjes zijn pas een paar weken later op hun allerlekkerst. Je vindt ze meestal in een zoete en een zure variant. De zoete wordt vooral vers uit het vuistje gegeten, de zure — beter bekend als krieken — wordt vooral in confituur en bakrecepten gebruikt. Verse kersen moeten stevig en rond zijn, met een ongeschonden steeltje. De kleur varieert, afhankelijk van de soort, van bijna zwart over dieprood naar rozig met witte vlekken. Kersen kan je tot twee weken in je koelkast bewaren. Het zijn echter kwetsbare vruchten die makkelijk kneuzen. Daarom verdeel je ze best over een ondiepe schaal. Zo voorkom je dat de onderste kersen beschadigd raken en bederven door het gewicht van de anderen.
Heb je een overvloed aan kersen? Dan is invriezen dé oplossing! Ontpit dan de kersen met een speciale ontpitter (die lijkt een beetje op een lookpers), leg ze naast elkaar op een platte schaal en schuif ze in je diepvries. Giet ze in een diepvrieszakje als ze bevroren zijn. Zo heb je het hele jaar door een heerlijk fruitige basis voor je gebak.
Kersen en patisserie… onze grootmoeders wisten al dat het een match made in heaven was. Verse kersen zijn ideaal om me te bakken, maar ook buiten het seizoen is er heel wat mogelijk. Dan zijn ingemaakte kersen een heerlijk alternatief. Omdat het kersenseizoen relatief kort is, kozen we voor jou 7 lekkere bakrecepten uit waarin we standaard kersen uit bokaal gebruiken. Heb je nog verse kersen op de kop kunnen tikken? Prima! Vervang dan de opgelegde kersen door hetzelfde volume aan vers fruit.
Veel bakplezier!