Pannenkoeken à la grand-mère
Bak zelf pannenkoeken à la grand-mère: nét zo simpel en lekker als je oma ze vroeger maakte. Overheerlijk met bloemsuiker, siroop of een bolletje ijs.
Geef score
Kooktijd30 min
Porties

- 400 g bloem
- 1 l volle melk
- 75 g suiker
- 8 eieren
- 50 g Solo + wat extra
- 10 g bakpoeder
- 1 vanillestok
- Extra:
- keukenweegschaal
- antikleef- of gietijzeren pan met lage rand
- Smelt de Solo in een kleine pan op een zacht vuur.
- Breek de eieren in een mengkom. Voeg de suiker toe en klop stevig los. Roer eerst de melk onder het mengsel en vervolgens de gesmolten Solo.
- Meng de bloem met een koffielepel bakpoeder (dat is ongeveer 10 gram). Als je graag dikkere pannenkoeken wil kan je iets meer bloem gebruiken.
- Zeef de bloem geleidelijk over de massa en roer goed zodat er geen klontertjes in het beslag achterblijven.
- Snijd een vanillestok overlangs in twee en schraap de zaadjes eruit met een mes. Voeg de zaadjes toe aan het mengsel en roer nog eens goed.
- Laat het deeg 5 minuutjes rusten zodat het bakpoeder zijn werk kan doen.
- Smelt ondertussen een extra klontje Solo op een laag vuur. Dat kan je gebruiken om de pan in te vetten.
- Verhit je pan en vet ze in met een beetje gesmolten solo (gebruik een borsteltje, of een door midden gesneden aardappel die je op een vork prikt). Zorg dat de pan gloeiend heet is voor je je eerste pannenkoek bakt. Gebruik een antikleefpan of een gietijzeren pan en was die na gebruik vooral niet af. Wrijf ze enkel proper met een prop keukenpapier.
- Als de pan heet genoeg is kan je beginnen bakken. Giet een pollepel deeg in de pan en draai die rond tot de bodem van de pan volledig bedekt is. Bak de pannenkoek op een matig vuur tot de onderkant goudbruin is. Draai hem dan om (met een spatel of al opgooiend) en bak de ommezijde kort aan.
- Herhaal dit proces tot je deeg verwerkt is. Vet de pan na iedere pannenkoek opnieuw een beetje in.
