Zalmoester met gerookt spek, gecarameliseerd witloof, waterkerspuree en blanke botersaus
Geef score
Kooktijd20 min
Voorbereiding
Porties

- 25 g sjalotten
- 2 dl light room
- 100 g Solo
- 1 dl witte wijn
- 20 cl azijn
- 2 bosjes waterkers
- 10 g suiker
- 400 g zalmfilet
- 1 takje dille
- 2 plakjes gerookt spek
- 2 stronken witloof
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°.
Bereiding
- Wikkel de zalm in het gerookt spek en kruid met peper van de molen.
- Schik de zalmoesters op een ingeboterde ovenschaal, leg er nootjes Solo op en sluit hermetisch af met aluminiumfolie.
- Laat ongeveer 15 minuten garen in de oven.
- Bereid het gekarameliseerd witloof: snij het witloof in dunne reepjes en stoof aan in Solo. Kruid met zout, peper en suiker.
- Laat het witloof uitlekken in een zeef.
- Bereid dan vervolgens de waterkerspuree: pluk de waterkers en laat opkoken in gezouten water.
- Duw het vocht goed uit en pureer fijn. Warm op in Solo en kruid met peper en zout.
- Voor de saus: stoof de versnipperde sjalotten in Solo en bevochtig met de witte wijn en een scheutje azijn.
- Laat bijna volledig inkoken.
- Voeg de light room toe en laat terug inkoken. Werk op met klontjes harde Solo, zeef de saus en kruid naar smaak met peper.
- Schik in het midden van het bord het witloof en daarop de vis.
- Vorm met behulp van 2 koffielepeltjes een eitje van waterkerspuree en leg het op de vis. Prik takjes dille erin en giet de saus rond dit geheel.
